САМОЕД В БЪЛГАРИЯ - ФОРУМИ ЗА САМОЕД
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
Algona
Algona
Снежната кралица
Снежната кралица
http://www.samoyedbg.com

Netiquette  или изкуството да общуваме във форуми Empty Netiquette или изкуството да общуваме във форуми

Пет 28 Ное 2008 - 22:32
В Интернет никога не бива да правиш нещо, за което смелостта не би ти стигнала на живо.
Това е максимата, която всеки един потребител на форум трябва да приеме за личен девиз.
Netiquette/ нетикет/ е нова дума, съставена от "ИнтерНЕТ" и ЕТИКЕТ" и е термин, обозначаващ правилата на общуване в интернет- пространството. Правилата за общуване са общоприети и в повечето страни се тълкуват по един и същи начин. Ще изброя само няколко от тях. Мисля, че ще е полезно за всички.

1. Не пишете само с главни букви - В интернет се счита, че когато пишете с главни букви, крещите.

2. Запомнете, че не разговаряте с компютър, а с човек отсреща. Всяка дума може да нарани или засегне достойнството на събеседника.

3. Уважавайте и зачитайте мнението на събеседника си. В мрежата не е необходимо да се правите на нещо различно от това, което сте в реалния живот.

4. Уважавайте останалите, пишещи във форума и пишете на кирилица. Така със сигурност ще може да получите повече отговори и повече хора ще прочетат мнението ви. Вече има прекалено много начини за транслиране на латиница в кирилица (КРЕДОР, онлайн транслатори, програми за транслиране и т.н.). Това, че компютърът няма кирилица не е причина да не пишете на кирилица, а е само оправдание.

5.След като се регистрирате в нов форум, запознаете се с участниците в него и с правилата, изчетете старите теми.
Ако възникнат въпроси, свързани с тях, които не са дискутирани или не намерите отговор на своя въпрос - не повдигайте теми, които са се дискутирали преди месец-два или по-отдавна.
По-добре формулирайте добре въпросите си и пуснете нова тема (ако е нужно, в нея може да укажете линк към темата, която е породила въпросите). Ако има тема, която е актуална и се покрива със същността на вашето мнение- пишете в нея. Не пускайте нови теми, ако има съществуващи същите.

6.Формулирайте ясно заглавията на темите. Не предизвиквайте излишна паника със заглавия от рода "СПЕШНО", "ПОМОЩ" и т.н., когато това наистина не е жизнено необходимо.
Заглавието трябва да подсказва тематиката.
Нищозначещи заглавия от рода "Нещо... ", "Да попитам", "Въпроси" и т.н. могат да ви изиграят лоша шега и точно хората, които са компетентни и могат да ви помогнат най-много, да ги подминат поради "неговорещото" заглавие на темата.

7.Не прекалявайте с дългите цитати и емотиконите. Копирането на чужди постове може да се елиминира, ако първо напишете До...и съответния ник-нейм. Емотиконите се използват за изразяване на емоция, като същевременно правят публикуваните мнения забавни, но прекалената им употреба говори лошо за вашият интернет- имидж. Цветните букви и комбинацията на малки и голлеми букви е подходяща само за форуми с потребители под 18 години.

8. Не пишете провокативни съобщения, в които нямате какво да кажете, а само целите да разпалите страстите. (Човек, който го прави, се нарича "трол"). Не приемайте провокацията на подобни съобщения и не им отговаряйте, най-добрата тактика е игнориране.

9. Уважавайте принципа на анонимността. Да се задават публично въпроси за възрастта, истинското име, координати и т.н, се смята най-малкото за нетактично, всеки съобщава за себе си толкова, колкото прецени. Много мислете преди да публикувате лични данни за себе си и никога не публикувайте чужди без изричното съгласие на съответната личност. Ако желанието да преминете на друго ниво на общуване е двустранно, преминете на лични съобщения, ICQ или e-mail.

10. Не създавайте спам. Не пишете пет съобщения едно след друго. Не публикувайте едно и също съобщение два пъти. Избягвайте да публикувате информация на чужди езици. Не засипвайте хората с лични съобщения и не им натрапвайте общуването си.
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите